You are currently viewing Intervjuserie – Experterna i Corona tider: Catrin Brodin

Intervjuserie – Experterna i Corona tider: Catrin Brodin

Vi befinner oss i en utmanande tid. Vi som samhälle, företag och individer har snabbt ställts inför en stor förändring vi inte hade räknat med och inte fullt ut kunde förutspås. Alla i hela världen påverkas på olika sätt men gemensamt är att vi alla troligen har behövt göra någon typ av förändring. I denna serie intervjuar vi WAY:s förändringsexperter om deras egna upplevelser och tankar i Coronakrisens spår..

Hej Catrin, Hur mår du?

Tack jag mår bra. Jag är frisk och har fått turen att ha varit frisk de senaste månaderna. 

Hur har du påverkats av den pågående Coronakrisen?

På lite olika sätt. Jag har haft tur när det gäller jobbfronten. Jag jobbar mestadels som konsult i olika kunduppdrag. Några få aktiviteter har blivit flyttade till efter sommaren men annars jobbar jag på som vanligt. Det som har förändrats är att jag sitter hemifrån och jobbar hela tiden. Från att vara van och resa både inom och utanför Sverige, flänga mellan olika kunduppdrag på dagarna, hela tiden i kontakt och i möten med människor sitter jag nu hemma vid köksbordet och utför mitt arbete. Jag är ganska van att jobba med Skype/Teams, är van att leda arbete där människor sitter i olika delar i världen så där är egentligen ingen skillnad. 

Hur har du själv hanterat de förändringar krisen ev har inneburit för dig?

För mig har förändringen egentligen bara varit att jag behöver sitta hemma och jobba. Det fungerar på det stora hela bra, saknar att träffa mina kollegor så klart men det känns som att alla jag jobbar med är så inställda på att det här måste funka så det gör det. Att jobba och vara hemma är lite tudelat, jag blir ganska lätt rastlös om jag inte får resa och ”flänga” runt samtidigt så har det infunnit sig ett lugn i familjen. Jag och en av mina söner (går på gymnasiet) är hemma, vi ses i köket då och då, äter lunch ihop och har det ganska mysigt. Det känns som man sparar ganska mycket tid genom att inte resa och min känsla är att jag hinner med mer både jobbmässigt + att jag hinner handla,  laga mat, träna och kolla någon tv-serie på kvällen. Men jag hoppas att det här läget tar slut snart.

Vilka stora förändringar ser du har skett den senaste tiden? Vad tänker du om det? 

Jag som är nörd när det gäller att studera förändringar tycker att det hänt ganska många spännande saker i företagen. Att människor blir sjuka är allt annat än spännande, men om man bara tittar på hur det påverkar oss som individer och företag så är det några saker jag har sett. En sådan här pandemi som är att betrakta som extern yttre faktor som ingen kunnat förutse och ingen klarar sig ifrån. Här tycker jag mig se en skillnad i olika företag och deras förmåga att förändra sig snabbt. Vissa företag var blixtsnabba och ställa om produktion/tjänster till något annat som funkar även i dessa tider, andra stod mer handfallna utan någon förmåga till förändring. Visst är det kanske lättare för vissa än för andra att ställa om men jag tycker ändå att jag ser en stor skillnad. Jag tjatar jämt om vikten att som företag bygga en förändringsförmåga inom organisationen för att snabbt kunna ställa om när marknaden kräver det och att klara sig från flåsande konkurrenter. 

Vad tror du att kommer att vi kommer lära oss av detta för framtiden?

Min gissning är att digitaliseringen när det gäller tex möten har fått sig en skjuts. Många företag har ofrivilligt fått utveckla mötesstrukturer online och många jag hör ifrån vittnar om att det har varit positivt. Det som ofta målas ut som negativt när det gäller on-line möten är bristen på ”snacket vid kaffemaskinen”, men även här har jag sett företag som har gemensamma frukostar, AW etc. Jag upplever även här att människor tycker det funkar ok. På de möten jag själv leder ser jag alltid till att vi har några minuter i början då vi kollar läget med alla och pratar lite om situationen i världen. Jag har förmånen att jobba med människor från olika delar i världen så nästan varje dag får vi en uppdatering från Indien, England, USA, det är väldigt intressant.

Det andra vi kommer att lära oss är att vi måste bli bättre på att aktivt driva våra förändringar, att både vi som individer och företag måste vara på tårna och ha en god förmåga att hantera förändringar. Min gissning är att många företag kommer reflektera kring just deras förmåga att hantera förändringar i framtiden. 

Tack Catrin för att du delade med dig av dina tankar!