You are currently viewing Möt vår expert Johan Victor

Möt vår expert Johan Victor

Johan Victor är grundare till Ledarskap1, expert inom förändringsledning och en agil nörd.  

Hej Johan, berätta lite om dig själv

Jag brukar beskriva mig själv som något av en agil nird då jag älskar det agila tankesättet. Jag började bekanta mig med Agil ungefär 2006 och har sedan dess varit ett fan. Anledningen är att jag tycker att det är det absolut bästa sättet att möta en komplex omvärld vilket i mångt och mycket är så världen ser ut omkring oss. Jag tror att företag idag har extremt mycket att hämta från den agila världen oavsett om det handlar om förändring, styrning, strategisk planering eller HR. 

Jag har en lång bakgrund som mellanchef inom ett antal olika brancher, allt ifrån spelutveckling, retail och media. 

Hur jobbar du med förändringsledning?

Idag driver jag mitt eget bolag som heter Ledarskap1 som arbetar med utveckling av framtidens organisationer. Min egen inriktning har blivit friska och framgångsrika organisationer då vi måste vända trenden med oengagerad och utbränd personal för att vi skall kunna fortsätta vara framgångsrika, innovativa och klara av framtidens utmaningar. Jag tror vi behöver ett operativsystemsbyte på organisations- och ledarskapsnivå. 

Vad har du för erfarenhet av att leda förändringar?

Då jag under hela min karriär varit aktiv inom IT-utveckling så har jag alltid jobbat med förändring i någon form. Jag tänkte inte så mycket på det då, konstigt nog. Tyvärr har vi som arbetat med IT projektledning sällan fått den delen med oss. Det har nästan alltid bara handlat om teknisk förändring och metoder kring detta.

Som mellanchef har jag givetvis varit delaktig i förändringsarbete som både initierats av mina chefer men även som jag själv initierat. Tror jag varit med och gjort alla fel som går att göra när man jobbar med förändringsledning och förändringar. Men det har gjort att jag lärt mig en hel del på resan. 

Jag vet att du har lång erfarenhet från förändringsarbete generellt, men vad skulle du säga är ditt expertområde?

Mitt expertområde inom förändringslednig är två delar. Dels, det jag redan varit inne på, dvs det agila och vad vi kan lära oss av detta typ av tänkande både utifrån ett metodperspektiv men även utifrån ledarskap. 

Den andra delen handlar om internkommunikation. Här tycker jag att många organisationer brister. Vi behöver höja nivån kring detta, inte bara ett steg utan flera. Om vi skall få med vår personal i våra förändringar så måste vi vara kommunikativt skickliga. Vi behöver  sponsorer och förändringsagenter som bygger berättelser som folk tror på och vill vara en del av. Det här är något jag älskar att jobba med.

Har du något tips du skulle vilja passa på att dela med dig av här när det gäller att leda förändringar?

Jag skulle vilja ge fyra tips.

  1. Se till att involvera personalen tidigt i förändringsprocessen
  2. Våga planera i etapper och tro inte att du vet hur du skall nå slutmålet.
  3. Sluta driva så många förändringar samtidigt. 
  4. Satsa pengar på en stark och tydlig kommunikation. Skrota alla gamla traditionella powerpoints och satsa på ett inspirerande budskap.

Vill du lära dig mer om förändringsledning och det agila arbetssättet– kolla in Johans föreläsning här på Way! Eller har du en fråga som du vill att Johan eller någon annan av våra experter ska svara på – skriv den i kommentarsfältetnedan.